Versioner och tillägg i Episerver och Optimizely

Episerver lanserades första gången 1997 av Elektropost Stockholm AB – men mycket har hänt sedan dess, och idag är Episerver känt som Optimizely.

DevCore är guldpartner sedan 2014 och har arbetat med Episerver ända sedan version 5. Vi hjälper er företag av alla storlekar, med förvaltning och vidareutveckling för alla versioner av Optimizely-plattformen.

Nedan ser du ett urval av moderna och historiska funktioner och tillägg från de olika versionerna av CMS samt tillgängliga tillägg för Episerver.

 

Behöver ditt bolag hjälp med Optimizely eller Episerver CMS?

Vi är specialister på alla versioner - löpande support, förvaltning, migrering, uppgradering, systemintegrering och vidareutveckling.

Kontakta en webbspecialist

episerver optimizely version 12 uppgradering

Med Optimizely CMS 12 - går vi in i nästa generations webbteknik

Optimizely CMS version 12 är den senaste versionen av Optimizely CMS och har flera fördelar. Med ASP.NET Core går Optimizely in i nästa generation webbteknik och optimerar hanteringen av stora mängder data och trafik på ett mer effektivt sätt, förbättrar  prestanda med bättre laddningstider av sidor och en förbättrad användarupplevelse med kundnöjdhet som följd.

Optimizely CMS 12 har ett mycket bättre grafiskt gränssnitt för redaktörer och nytt admingränssnitt samt en rad förbättringar för backend och utvecklare. Med den nya versionen av Optimizely CMS behöver du inte längre hosta din webbplats i Windows-miljöer eftersom ASP.NET Core är plattformsoberoende och kan köras på flera olika plattformar. Läs mer om funktioner och tidigare versioner nedan.

 

Episerver tillägg

Episerver Commerce

Commerce är ett kraftfullt verktyg för skapande av en E-handelsplattform. Förutom att tillhandahålla ett gränssnitt för att hantera lager så finns det även inbyggt stöd för personliga rekommendationer (exempelvis bästsäljare, nyss inkommet m.m.) så utvecklare slipper bygga dessa funktioner från scratch.

Episerver Find

Man bygger flera olika sätt att söka på med Episerver men Find är det mest kraftfulla av dem alla. Indexet håller till hos Episerver själva och via admin-gränssnittet så får man god statistik över mest populära sökord. Dessutom är det smidigt att utveckla det för att t.ex. få fram synonymer av ord eller ”best bet” dvs. sökord som ska väga tyngre i en sökning.

Episerver Mail

Med Episerver Mail så kunde man skapa mail från sidtyper som man sedan skickade ut. Gränssnittet var enkelt upplagt och man kunde editera mottagarlistor och se statistik på hur många som hade öppnat mail och ifall de hade klickat på någon utav länkarna som fanns i det mailet man hade skapat.

Episerver CMO

Episerver CMO låter dig sätta upp olika mätpunkter på din sida för att mäta hur besökarna rör sig. Detta kan vara nyttigt på t.ex. kampanjsidor. Du kan även sätta upp A/B-testning på en sida för att se vilken av de versioner av sidan som får flest besökare att ta sig vidare till nästa mätpunkt.

ImageVault

ImageVault är ett kraftfullt verktyg för att hantera bilder. Du kan enkelt skapa upp flera olika s.k. ”vaults” för att sortera dina bilder och du har möjlighet att skala om och beskära bilder utan att behöva arbeta med ett externt program eller spara olika versioner av samma bild.

Episerver Community och Relate

Community innehåller en massa funktioner för att göra ens sida mer interaktiv för besökaren. Med Community så kan man enkelt skapa tävlingar, bloggar, forum, personliga sidor för besökarna och bildgalleri. I senare versioner av Episerver CMS så är Community inbakad i Relate som även innehåller Episerver Mail.

"Vill passa på att tacka dig Alex för all hjälp, du och ni på DevCore har alltid varit superproffsiga och ni har hela tiden varit ett stort stöd för mig och oss!"

Omdöme från en kund :)

Versionsnummer ändras oftare med continuous delivery

När continuous delivery börjat tillämpas inom Episerver så ändras versionsnummer oftare. Steget från t.ex. CMS 8 och CMS 9 betydligt mindre än steget mellan t.ex. CMS 6 och CMS 7.

Med Episerver CMS 8 så släpptes den nya funktionen ”Projects” vilket låter en redaktör skapa upp en massa content (t.ex. en kampanjssida med undersidor) och kunna se detta som om det vore publicerat för att sedan kunna publicera allting live när hen är nöjd med resultatet.

Med Episerver CMS 9 släpptes Episerver Form vilket innebär ett helt nytt sätt att arbeta med formulär vilket har varit efterfrågat länge då Xforms lämnade mycket över att önska.

 

Episerver CMS 7.5

Episerver CMS 7.5 släpptes vintern 2013 och förändrade releasehanteringen, från att ha släppt stora förändringar till Episerver i batchar så började nu Episerver med något som kallas för continuous delivery vilket innebär att det släpps förändringar och förbättringar kontinuerligt för att bättre hinna med marknadens förväntningar på ett modernt CMS.

Den största ändringen var dock att de hade byggt om filsystemet helt och hållet vilket gjorde det både smidigare för utvecklare att arbeta med filer samt för redaktörer att hantera dessa.

Det var även möjligt from CMS 7.5 att hosta sina sidor hos Microsoft Azure. Detta gjordes möjligt då de byggde om så att man ej behöver ha något installerat på servern där man har sin Episerver-sida. Vid tidigare versionen så var man alltid tvungen att ha Episerver-kod installerat under C-disken då det var där som admin-gränssnittet låg bland annat.

Epi Episerver Premium Partner

Funktioner Episerver CMS 7.5 och framåt

  • Helt ny filhanterare som är smidigare att arbeta med både för redaktörer och för utvecklare.
  • ”Projects”
  • Episerver Forms.
  • Snabbare och smidigare editläge.
  • Lättare för utvecklare att skapa egenskapstyper utöver de inbyggda som finns out-of-the-box, tex PropertyList.
  • Krävs ingen installation av EPiServer-kod på servern.
  • Stöd för hosting hos Microsoft Azure.

Episerver CMS 7

Episerver CMS 7 släpptes oktober 2012 och hade en mycket stor förändring i gränssnittet där Episerver valde att göra om/tänka om i relation till vem deras kund faktiskt var – de kom fram till att genomsnittsanvändaren av Episerver var inne i systemet c:a en gång varannan vecka och gränssnittet för redaktörerna borde därför vara så enkelt att du som kund ska kunna förstå och komma ihåg hur man gör saker även om du inte använder och redigerar i Episerver så ofta. Det nya uppgraderade On-Page editing vyn gjorde det betydligt lättare för en redaktör att arbeta direkt på sidan och se resultat snabbt.

Man introducerade även Blocks som var en rejäl utveckling från gamla Composer vilket gjorde att man enklare kunde skapa mer dynamiska sidor utan att behöva skapa upp sidtyper som mer eller mindre var kopior av varandra med några få detaljer som skiljde dem åt.

Funktioner Episerver CMS 7

  • AddOnStore, där man lätt kunde hämta hem nya uppdateringar och moduler.
  • Helt nytt gränssnitt som stödjer drag and drop (både filer och sidor), autosparning av utkast mm.
  • Blocks
  • Stöd för att bygga sidor i ASP.Net MVC.
  • Stöd för att kunna rendera sidor olikt baserat på om man besöker sidan via en mobil eller en dator.
  • Stöd för att kunna bygga sidtyper och blocks via kod istället för att behöva skapa upp dem via adminläget (som tog en massa onödig tid).
  • Nytt sätt hur Episerver länkar sidor i editläget vilket gjorde det smidigare att skicka länkar till kollegor och/eller utvecklare så de fick se exakt den sidan som du arbetade med.

Episerver CMS 6

Episerver CMS 6 släpptes mars 2010 och började användas av en större mängd företag och kommuner. Det var ett modernt CMS med mycket funktioner och stöd för webbredaktörer. Det är här som Episerver först introducerade On-Page editing (som numera är standard) för att redigera sidor men det krävdes mer av utvecklaren för att få det att fungera bra. Episerver introducerade även personalisering av innehåll där man som redaktör enkelt kunde ställa in hur innehåll skulle visas (t.ex. via GEO-positionering). Man introducerade även vyn ”Dashboard” där man via Online Centre kunde lägga till olika Gadgets för att bättre få en överblick av sidan (t.ex. via en Gadget som listar alla sidor som har blivit ändrade men ej blivit publicerade).

Funktioner i Episerver CMS 6

  • Stöd för personalisering av innehåll.
  • On-Page editing.
  • Vyn ”Dashboard” med Online Centre.
  • Stöd för andra browsers än Internet Explorer.
  • Ny html-editor, TinyMCE, som var betydligt bättre än den som fanns i äldre versioner.
  • Autosparning av redaktörsändringar.
  • Större frihet för utvecklare att kunna utveckla funktioner för editläget.
  • Stöd för GEO-positionering.
  • Live Monitor där man kunde se hur besökarna rör sig på sidan i realtid.

Episerver CMS 5

Episerver CMS 5 släpptes år 2007 och bygger på Microsofts .NET plattform, för tiden var Episerver CMS 5 ett enkelt och lätthanterligt CMS men det saknar mycket av den funktionalitet vi ser i moderna CMS idag.

Episerver CMS 5 implementeradesoch användes flitigt, men idag är det uppgraderat till nyare versioner bland annat p.g.a. att delar av det bakomliggande redaktörsgränssnittet saknar stöd för modernare browsers/webbläsare.

Funktioner i Episerver CMS 5

  • Composer (föregångaren till Blocks).
  • Börjat använda sig av Friendly Urls som inte fanns tidigare.
  • Baserat på .Net 3.0
  • Xforms utveckaldes rejält från CMS 4 och har nu utökat stöd för utvecklare att manipulera både utseendet samt datan som skickas.
  • Web controls (som används av utvecklare för att rendera sidor) har blivit rejält uppdaterade jämfört med CMS 4.
  • CMS:et är flyttat utanför webrooten (där den låg i CMS 4) vilket än klar fördel ur en säkerhetssynpunkt.
  • Nytt rapportcenter där man bland annat kan se rapporter på publicerade sidor och trasiga länkar.
  • Content channels för lättare integration med andra system (som tex SharePoint).
  • Ny bildredigerare som tillåter redaktörerna att manipulera bilder genom att bland annat ändra storlek och beskära bilder.

Kundcase Episerver och Optimizely CMS

DevCore gör ny design av webbplats åt teknikbolag

DevCore har designat och byggt om startsidan för ett bolag inom eye-tracking för att tydligare visa upp deras olika produktområden...

DevCore utför uppgraderingar för flera företags äldre CMS och webbplatser till Optimizely CMS 12

DevCore hjälper nu flera kunder att uppgradera sina äldre Episerver och Optimizely CMS och webbplatser till Optimizely CMS 12. Det gäller både mindre webbar och större mer komplexa webbplatser, vi bygger även om delar som använder utgången äldre teknik, som inte är kompatibel med...

Förbättring av digitaliseringen genom att förnya kunds digitala plattformar (CMS, CRM, LMS)

Nu är ett omfattande projekt att förbättra digitaliseringen hos stor bransch-organisation genom att förnya deras digitala plattformar (CMS, CRM, LMS) utfört. Den grundläggande förändringen var ett byte av...

Ny site för globalt företag inom läkemedelstransporter i Episerver DXC

DevCore har byggt en ny webbplats (webbsida, hemsida) för ett globalt företag inom läkemedelstransport-branschen i Episerver molntjänst DXC. Utöver Episerver CMS används premium-söken...

Behöver du hjälp med Episerver CMS eller Optimizely? Hör av dig, vi hjälper gärna till :)

+46 (0)8 24 40 30 info@devcore.se

Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.

Update your browser